Burgerervaringsraad (BERT)

Dienst Toeslagen is een publieke dienstverlener die de burger centraal stelt. Ons beleid en onze dienstverlening willen we daarom laten aansluiten op wat burgers nodig hebben. En dat kan alleen als we ook echt weten welke behoeften en verwachtingen zij hebben. Daarvoor gaan we regelmatig in gesprek met burgers als ervaringsdeskundigen. Dat doen we onder meer in de Burgerervaringsraad Toeslagen (BERT).

Wat houdt de Burgerervaringsraad Toeslagen in?

De Burgerervaringsraad Toeslagen bestaat uit 7 burgers die hebben gewerkt met toeslaggerechtigden of zelf toeslagen (hebben) ontvangen. Het is een diverse groep burgers, om zoveel mogelijk verschillende standpunten en ervaringsverhalen te horen. Ook zijn alle 4 de toeslagen vertegenwoordigd. De raadsleden hebben elk weer een netwerk van burgers die zij aanvullend kunnen bevragen over onderwerpen die op de agenda staan.

Dienst Toeslagen gaat in gesprek met de leden om te leren van hun ervaringen met toeslagen. De BERT is zo een klankbordgroep waarmee we sparren over uiteenlopende vraagstukken. De inzichten die we opdoen gebruiken we om onze dienstverlening te verbeteren.

Ervaringsdeskundigen bekijken vanuit ervaringen en beleving gezamenlijk waar burgers bij Dienst Toeslagen tegenaan lopen

Onderwerpen voor de Burgerervaringsraad

De raad en medewerkers en directieleden van Dienst Toeslagen komen 5  keer per jaar bij elkaar. Op de agenda van de BERT staan onder meer de vraagstukken:

  • Wat zijn de redenen waarom burgers geen toeslag aanvragen?
  • Hoe ervaren burgers onze brieven?
  • Wat is het spanningsveld tussen massale processen in onze dienstverlening en de menselijke maat?
  • Hoe kunnen we het vertrouwen van burgers versterken?
  • Waar eindigt onze verantwoordelijkheid en waar begint die van de burger?