Vroegsignalering: sneller hulp bij geldproblemen

Mensen met betalingsproblemen eerder in beeld krijgen en helpen. Dat is het doel van het experiment Vroegsignalering. Een gezamenlijk experiment van Dienst Toeslagen en Belastingdienst en 8 gemeenten dat op 1 januari 2025 start.

Gemeenten bieden hulp

Sinds 1 januari 2021 is vroegsignalering door de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) een wettelijke taak geworden voor gemeenten. Verhuurders, energie- en waterbedrijven en zorgverzekeraars moeten voortaan gegevens van mensen met een betalingsachterstand delen met de gemeente. Zo weet de gemeente welke mensen zij hulp moeten aanbieden om te voorkomen dat hun betalingsproblemen verder oplopen.

Gemeenten willen graag ook de gegevens van mensen met betalingsachterstanden bij Dienst Toeslagen of de Belastingdienst. Ze verwachten dat ze daarmee mensen met geldproblemen in beeld krijgen die zij nu nog niet kennen.

Ministeriële regeling

Om dit mogelijk te maken komt onder de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs ) een extra ministeriële regeling. Hiermee kunnen de Belastingdienst en Dienst Toeslagen ook gegevens van mensen met een betalingsachterstand delen met gemeenten.

Nicole Back, Directeur Interactie en Dienstverlening: “Zo verbetert Dienst Toeslagen samen met de Belastingdienst en gemeenten haar dienstverlening aan mensen die dat nodig hebben om mee te doen in de maatschappij.”

Vanaf 1 januari 2025 starten de Belastingdienst en Dienst Toeslagen op basis van deze regeling met het experiment. Daarbij delen zij gegevens van mensen met een betalingsachterstand belastingen of toeslagen met gemeenten. De gemeenten nemen contact op met deze mensen en bieden hen hulp.

In het experiment worden de privacyregels nauwlettend gevolgd.

Vragen en antwoorden over vroegsignalering