Vroegsignalering: experiment om problematische geldproblemen te voorkomen

Mensen met betalingsproblemen eerder in beeld krijgen en helpen. Dat is het doel van het experiment Vroegsignalering. Een gezamenlijk experiment van Dienst Toeslagen en Belastingdienst en 8 gemeenten dat op 1 januari 2025 start.

Sinds 1 januari 2021 is vroegsignalering door de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) een wettelijke taak voor gemeenten. Verhuurders, energie- en waterbedrijven en zorgverzekeraars moeten voortaan gegevens van mensen met een betalingsachterstand delen met de gemeente. Zo weet de gemeente welke mensen zij hulp moeten aanbieden om te voorkomen dat hun betalingsproblemen verder oplopen.

Gemeenten willen graag ook de gegevens van mensen met betalingsachterstanden bij Dienst Toeslagen of de Belastingdienst. Ze verwachten dat ze daarmee mensen met geldproblemen in beeld krijgen die zij nu nog niet kennen. Om dit mogelijk te maken komt onder de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs ) een extra ministeriële regeling.

Vanaf 1 januari 2025 starten de Belastingdienst en Dienst Toeslagen op basis van deze regeling met het experiment. Daarbij delen zij gegevens van mensen met een betalingsachterstand belastingen of toeslagen met gemeenten. De gemeenten nemen contact op met deze mensen en bieden hen hulp.

In het experiment worden de privacyregels nauwlettend gevolgd.

Nicole Back, Directeur Interactie en Dienstverlening: “Zo verbetert Dienst Toeslagen samen met de Belastingdienst en gemeenten haar dienstverlening aan mensen die dat nodig hebben om mee te doen in de maatschappij.”

Internetconsultatie is begonnen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft op 20 september de internetconsultatie gestart, deze sluit op 20 oktober 2024.

Lees het persbericht van SZW.  Lees meer over vroegsignalering  (inclusief veelgestelde vragen).