Op weg naar een eenvoudiger toeslagenstelsel

Burgers moeten meer centraal komen te staan in het toeslagenstelsel. Het kabinet gaat het stelsel daarom vereenvoudigen en het risico op hoge terugvorderingen verminderen. Zo verdwijnt onder andere de inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag en lossen we knelpunten in het huidige stelsel op. Bijvoorbeeld omdat mensen zich kunnen en mogen vergissen bij het aanvragen van toeslagen, worden de verzuimboetes afgeschaft.

Foto van een kinderopvangorganisatie
Beeld: ©Dienst Toeslagen

Ook krijgen burgers meer tijd om een toeslag aan te vragen en hoeven zij straks niet steeds opnieuw hun gegevens te delen bij overheidsinstellingen. Dit staat in een brief over de beleidsprioriteiten voor toeslagen die staatssecretaris Palmen (Herstel en Toeslagen) deze week naar de Tweede Kamer stuurde, mede namens de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de staatssecretarissen van Participatie en Integratie, en Fiscaliteit, Belastingdienst en Douane.

Directeur-generaal Coen van de Louw: “Het huidige toeslagenstelsel is ingewikkeld. Burgers snappen niet precies hoe het werkt of weten bijvoorbeeld niet hoe ze wijzigingen moeten doorgeven. Angst voor terugvorderingen zorgt er ook voor dat mensen geen toeslagen meer durven aan te vragen. Dat zien we graag anders. Daarom ben ik blij dat we nu gericht gaan onderzoeken hoe het stelsel eenvoudiger kan. En hoe we onze dienstverlening ook met dit stelsel nog meer kunnen verbeteren.”

Onderzoek naar nieuw stelsel

Het kabinet werkt aan de hervorming van het belasting- en toeslagenstelsel. Dit gebeurt onder meer door te onderzoeken hoe het aantal verschillende soorten toeslagen is te verminderen. Momenteel wordt al gewerkt aan een nieuwe financiering van de kinderopvang. Met dit stelsel wordt de vergoeding voor werkende ouders rechtstreeks overgemaakt aan de kinderopvang. Dit stelsel wordt inkomensonafhankelijk en geeft meer zekerheid voor ouders.

Verbetering van bestaand toeslagenstelsel

Het hervormen van het toeslagenstelsel kost tijd. Daarom wordt er tegelijk ingezet op het verbeteren van het huidige stelsel. We willen toeslagen voor burgers eenvoudiger maken. Bijvoorbeeld in te zetten op het beter benutten van informatie en gegevens en het delen van informatie en gegevens met andere publieke dienstverleners. Dienst Toeslagen is dan minder afhankelijk van informatie en gegevens van de burger zelf. Daardoor kunnen we het recht op en de hoogte van een voorschot of toeslag beter vaststellen. Het delen van informatie kan zo ook bijdragen aan het verminderen van het aantal terugvorderingen en het verbeteren van onze dienstverlening.

Terugvorderingen kunnen we daarnaast verminderen door het voorschot vooraf al voorzichtiger (dus lager) in te schatten. Of tussentijds te corrigeren op basis van actuele gegevens. Ook willen we burgers langer de mogelijkheid te geven om een toeslag aan te vragen en zo niet-gebruik verder terugdringen.

Herstel toeslagenaffaire

Ondertussen zet het kabinet onverminderd in op het financieel herstel van ouders die onrecht is aangedaan in de toeslagenaffaire. Op verzoek van het kabinet heeft de Commissie Van Dam onlangs aanbevelingen gedaan om de hersteloperatie te verbeteren. Op basis van die aanbevelingen neemt het kabinet nu verschillende maatregelen om onder andere ouders met aanvullende schade beter te helpen.