Steffie zet met hulp van Dienst Toeslagen nieuwe uitlegmodules over toeslagen live

Steffie heeft 6 nieuwe online uitlegmodules over toeslagen live gezet. De video’s zijn met onze hulp tot stand gekomen en gaan onder andere over: welke verschillende toeslagen zijn er, waar zijn ze voor bedoeld zijn, wanneer heeft u er recht op hebt, wat heeft u nodig om ze aan te vragen en waarom is het belangrijk om wijzigingen door te geven.

Onderwerpen uitlegmodules

De 6 nieuwe modules die we samen met Steffie hebben ontwikkeld, gaan over:

  • Het belang van wijzigingen doorgeven.
  • Hoe het terugbetalen van een toeslag werkt.
  • 4 modules met basisinformatie over de 4 verschillende toeslagen.

Afgelopen periode hebben we ook in samenwerking met Steffie de bestaande videomodules bijgewerkt. De onderwerpen hiervan zijn:

  • Algemene uitleg over toeslagen.
  • Een proefberekening maken.
  • Het aanvragen van een toeslag.

Voor het updaten en ontwikkelen van de uitlegmodules betalen wij Steffie een vergoeding. U vindt de video’s op uitlegtoeslagen.nl.

Steffie legt moeilijke zaken eenvoudig uit

Steffie maakt uitleg en evenementen in makkelijke taal voor mensen die van eenvoudig houden of eenvoudige taal nodig hebben om diverse zaken in de Nederlandse samenleving te begrijpen. In Nederland zijn dat volgens de gecombineerde onderzoeken 3,5 miljoen mensen. Denk daarbij aan onderwerpen als DigiD, geldzaken, brandpreventie, huisartsbezoek of videobellen. Alle video’s die Steffie maakt zijn te vinden via Steffie.nl. De video’s over toeslagen zijn te vinden via een subdomein van Steffie.nl, namelijk uitlegtoeslagen.nl.

Samenwerking met Steffie

De missie van Dienst Toeslagen is vitale voorzieningen voor iedereen betaalbaar maken. Daar dragen wij aan bij door het toekennen en uitkeren van toeslagen. Voor veel mensen zijn deze toeslagen onmisbaar om de kosten van een zorgverzekering, de zorg voor kinderen en kosten voor een woning te betalen.

Alleen moeten mensen wel weten dat ze gebruik kunnen maken van een toeslag. Daarom attenderen we mensen op het checken en aanvragen van toeslagen. En we wijzen mensen die al een toeslag hebben voortdurend op het doorgeven van wijzigingen om (hoge) terugbetalingen te voorkomen. Helaas kunnen we daar niet iedereen mee bereiken. Daarom werken we samen met partijen als Steffie.

Steffie bevindt zich op plekken dichtbij de doelgroep van Dienst Toeslagen waar wij zelf niet zo snel komen. Denk aan video’s op de site van een gemeente, op een instructie-avond voor senioren, in een toolkit van bibliotheken of in een lespakket voor mensen die Nederlands als 2e taal leren. Daarnaast biedt Steffie deze informatie op een laagdrempelige en visuele manier aan.

Communicatie begrijpelijke taal

Zelf werken we ook continu aan het verbeteren van onze communicatie in begrijpelijke taal. Zo hebben we onze brieven herschreven in eenvoudige taal, werken we sinds 2023 met taalcoaches en we hebben de Direct Duidelijk Deal ondertekend. Ook maken we zelf steeds meer video- en beeldmateriaal in eenvoudige taal. Zo vind je onder andere op toeslagen.nl enkele video’s waarin we de werking van toeslagen op een eenvoudige manier uitleggen.